#ZEZMAN_HOLDING

22.12.2023

Трансформація України через трансформацію міст: зустрілися з лідерами галузі на стратегічній платформі

ZEZMAN Holding — лідер-візіонер, що створює міста майбутнього та змінює уявлення українців про якість життя. Концепція ZEZMAN City, в якій ми створюємо кожен проект, вже показала свою ефективність та позитивний вплив на мешканців. Але будь-яке бачення потребує глибокої синхронізації з іншими учасниками процесу. Для цього ми ініціювали стратегічну платформу в рамках Українського Будівельного Конгресу. Тема зустрічі: «Smart Sustainable City: трансформація України через трансформацію міст». Учасники — урбаністи, топ-менеджери та лідери компаній будівельної галузі.

Smart Sustainable City: місто нового формату

Міста мають стати функціональними агломераціями, що в межах відносно невеликої території забезпечують мешканців всім необхідним. При цьому зберігаються та розвиваються всі принципи «зеленого» міста: сортування відходів, використання відновлювальних джерел енергії, особиста та усвідомлена відповідальність мешканців тощо. Такі агломерації сприяють розвитку країни, приваблюють нових мешканців та складають конкуренцію розвиненим містам Європи. Їх створення та розвиток — амбіційна ціль, що потребує комплексного підходу.

4 кроки до трансформації міст

Ми поділилися своїм баченням запровадження та розвитку Smart Sustainable City, виділивши чотири основні кроки:

  • Вивчити успішні світові практики та підходи Smart Sustainable city, щоб не проходити весь шлях наново
  • Використати міжнародні стандарти, що спрямовані на підвищення якості життя людей та збереження екології
  • Адаптувати успішні світові практики та підходи до українських реалій
  • Синхронізувати цінності та принципи суспільства, влади, девелопера та інших стейкхолдерів

На мій погляд, Smart Sustainable City може стати ефективною національною програмою і чудовою ціллю. Але тут треба працювати над освіченюстю. Наша задача — згуртувати справжніх лідерів зі стержнем, з незламним хребтом навколо цієї ініціативи. Та створити мега-проекти, що направлені на трансформацію України шляхом створення Smart Sustainable City. Принципи, за якими будуються Smart Sustainable City — Citizen Participation, Holistic Urbanism, Thriving Ecenomy, Ready to Use, Comfort 360, City as a Service, Phygital City.

Борис Голденштейн, СEO ZEZMAN Holding.

Кожен із цих принципів має конкретне вираження. Наприклад, Phygital City — це нова реальність ZEZMAN City, де фізичний та цифровий світи зливаються для створення розумних та підключених міських просторів. Ця концепція об'єднує людей та передові технології, такі як інтернет речей та штучний інтелект, для покращення міської інфораструктури та послуг, забезпечуючи більш інтегрований та інтерактивний міський досвід.

Власне, ціллю стратегічної платформи і став пошук однодумців, разом з якими можна перейти від слів до діла

Експерти платформи також поділилися своїм баченням щодо великої стратегічної мети.

Юрій Грановський, засновник «Агенти змін» та «Публічна платформа»

«Те чого зараз дуже бракує — це саме громадська партисипація. Наскільки суспільство може бути об'єднаним, наскільки воно може всередині толерувати різні точки зору, виробляти якесь уніфіковане рішення про власні потреби, транслювати ці потреби знизу нагору і домагатися їхнього виконання — від цього напряму залежить наскільки наші міста sustainable»

Артур Лупашко, засновник та СЕО Ribas Hotel Group

«Я — представник готельної галузі. І, якщо в девелопменті зараз з'являються гарні приклади (і ZEZMAN гарний приклад, я також з Одеси і бачив як ця компанія розвивалася, надихала інших забудовників і надихає досі), то мені особисто в готельній сфері не вистачає прикладів. І ці приклади можуть бути як і наші українські так і закордонні»

Євген Бокій, комерційний директор UDP

«Щоб це зробити максимально ефективно і максимально комфортно, нам потрібно щоб всі функції в майбутній громаді працювали на максимуми. Для таких проектів, на мій погляд, треба додатково залучати фахівців соціальної галузі: дитячі садки, школи, клініки — ті сервіси, якими люди користуються кожен день»

Сергій Распутний, експерт з безпеки цивільного будівництва.

«Що мені відкликається — це створення оточуючого середовища, де ми живемо. На сьогоднішній день, в тому всьому, що я бачив, чого бракує, на що треба звертати увагу — безпека. Це нагальне питання для нас усіх, для кожного окремо і колективно»

Влодко Зотов, урбаніст, міський планувальник, бюро ініціативної архітектури GA.

«Стратегія повинна початися зі сталого міського планування. Перше — це виставити загальну планувальну рамку. І почати будувати вектор, як ми хочемо жити. Ми на рівні країни вирішуємо, що у нас в Харкові, в Дніпрі, Києві, Вінниці, Івано-Франківську, Львові, Ужгороді і т.д.: яке економічне спрямування цих міст, демографія. Потім встановлюємо логістичні зв’язки між цими містами, опікуємося природніми ресурсами»

Несія Фердман, стратегічний консультант, автор методології вдосконалення.

«Виїхало 8 млн людей. Як ми будемо конкурувати? Ми будемо залучати цих людей в міста яким чином? Ми будемо конкурувати з Варшавою, Лондоном. Щоб вони поверталися? Чи ми гворимо про те, що це трансформація міст, яка веде до трансформації України, і ми говоримо про жителів України, котрі хочуть брати участь в тому, що будуть створювати ці міста? Наскільки ми як мешканці готові і хочемо впливати на те, де ми живемо?»

Денис Сичков, інвестиційний директор Horizon Capital.

«Як для мене, інвестора в технологічні проекти, найважливіше, щоб люди могли максимізувати свій потенціал. Реалізувати в оцих безпечних затишних сталих містах свій креативний та інтелектуальний потенціал та створювати цінність тут, в Україні, для того, щоб ми були конкурентні в глобальній економіці»

Від слів до дій: чим закінчилася зустріч

Зустріч закінчилася спільним підписанням меморандуму. В ньому йдеться про домовленість щодо об'єднання заради великої мети.

«Наступного разу всі ми будемо вже в інтерактивному форматі, з партисипативним підходом, розробляти практичні рішення», — Гончаренко Тетяна, модератор зустрічі

Платформа, безумовно, пройшла ефективно. Тож працюємо над створенням нових колаборацій та цікавих кейсів. Слідкуйте за нашими новинами.